Quan triem un destí turístic poques vegades pensem en “com és el cel en aquest indret”. Un dels molts atractius del Delta de l’Ebre, en el qual poques persones s’hi fixen, és que hi ha molt poca contaminació lumínica i molts dies de bonança meteorològica, per tant, és fàcil mirar cap amunt quan ja és fosc i quedar colpit per la claretat amb què es veuen els estels.
El cel és bonic durant tot l’any, però especialment a l’agost ens ofereix espectacles com si d’un festival d’estiu es tractés: Delta aquàrids, Perseides, Venus i Júpiter amb els seus satèl·lits fan acte de presència i poden ser observats a ull nu en llocs on el cel té un paper important en el paisatge, com a qualsevol racó del Delta de l’Ebre.
Delta Aquàrids i Perseides
A finals de juliol i principis d’agost es podrà observar la pluja de les Delta Aquàrids. Es tracta del resultat de la interacció de l’atmosfera amb les restes dels grups de cometes de Marsden i Kracht. Es podran veure una mitjana de 15 a 20 meteors per hora, i l’activitat assolirà el seu màxim entre el 27 i el 30 de juliol. S’aconsella contemplar aquest fenomen en el seu màxim esplendor una o dues hores abans de l’albada.
Les Llàgrimes de Sant Llorenç, també anomenades Perseides, tenen lloc a mitjans d’agost, quan la Terra travessa el rastre de partícules que deixa el cometa 109P/Swift-Turtle en la seva òrbita. En els moments de màxima activitat es poden arribar a veure fins a 100 estels fugaços per hora, si es donen unes condicions òptimes de visibilitat. El pas de les Perseides assoleix el seu màxim cap al 12 d’agost, aproximadament.
Júpiter i Venus
Els dies previs i posteriors al 27 d’agost Júpiter i Venus es podran observar molt propers en el cel, de manera que fins i tot seran visibles els satèl·lits de Júpiter. Aquest fenomen només passa una vegada l’any.
Has assistit mai a aquest festival de llum?